Home » животни

животни

Лъвът (Panthera leo) е едър хищник от семейство Котки и един от четирите представителя на род Пантери. С тегло достигащо до 250 kg той се нарежда като втората по големина след тигъра известна котка обитаваща днес Земята.[2]Ареалът на местообитание днес на представителите е силно ограничен за разлика от този, който е бил преди около 10 000 години. Днес лъвове се срещат само на едно място в Западна Индия и в разпокъсани райони на Субсахарска Африка. През последните 2 – 3 хилядолетия лъвът се е срещал и в Северна Африка и Югозападна Азия, но поради дейността на човека е изтласкан на далеч по-малка територия. Останки от съществуване на лъвове са открити и в цяла Евразия отЗападна Европа до Индия, а в Северна и Южна Америка от Юкон до Перу[3]. Това го прави и котката с най-обширен ареал на обитание.

В дивата природа лъвовете живеят 10 – 14 години като в плен те могат да живеят и повече от двадесет години. На свобода мъжките рядко живеят по-дълго от десет години. Причина за това са нараняванията от непрекъснатата борба с конкурентни мъжки, което значително намалява преживяемостта им.[4] Обикновено обитават савана и ливади, въпреки че по-рядко се срещат и в храсталаци и гори. В сравнение с другите котки лъвовете са изключително социални. Живеят на групи нареченипрайд, състоящ се от женски с малки и малък брой възрастни мъжки. Ловуват заедно като плячката им се състои предимно от големи копитни животни. Мъжките лъвове са лесно разпознаваеми благодарение на пищната грива. Тя е и един от най-разпространените животински символи известни в човешката култура.

През последните две десетилетия африканската популация е спаднала с 30 – 50% и това го прави уязвим вид. Днес основната част от лъвовете живее в национални паркове, а главната заплаха за тяхната численост са хората и борбата за местообитания с тях. Още от епохата на Римската империя лъвове са залавяни и държани в плен, а от края на 18-ти век са търсени и залавяни с цел показването им по изложби, панаири, циркове и зоопаркове. Днес зоологическите градини си сътрудничат с цел запазването на застрашения азиатски лъв.

Лъвовете са единствения вид котки, които живеят групово.Те се хранят като убиват плячката си.Семейната група, наречена прайд се състои от 1 до 4 мъжки (най-често 1-2, обикновено братя) и от три до десет женски (в някои случаи и повече). Големината на прайда зaвиси от територията и хранителните ресурси в нея. Лъвиците по принцип са роднини помежду си – майки, дъщери, сестри или “братовчедки”. Обикновено женските ловуват, а мъжките се грижат за сигурността на прайда си. Всеки клан заема територия от около 10-25 km2, като водачите ежедневно я контролират и маркират като оставят следи или чрез мощен рев. Върху тази територия не се допускат лъвове пришълци. По-голямата част от деня лъвът прекарва в сън, а ловува в хладните часове — привечер или нощем. През най-топлите часове на деня лъвовете почиват в близост до вода, под сянката на растения или скали. Понякога дремят и по ниските клони на дърветата. Лъвът спи по 12-18 часа в денонощието.

Мъжките лъвчета, навършили две години, биват изгонвани от прайда с оглед лъвът-водач да не бъде изместен. Ако той се смени обаче, новият водач избива всички малки лъвчета, така че лъвиците да отглеждат само неговото потомство. Женските не го приемат докато не забременеят от него.

Лъвът се размножава в края на сухия сезон. Полова зрялост при женските настъпва на четири годишна възраст.[78] Чифтосването продължава няколко дни, като двойката може да се съвокуплява до 40 пъти на ден. Подобно на всички котки овулацията настъпва по време на полов акт вследствие на дразненето на кукичките на пениса при мъжките.[36] Лъвицата може да се съвокуплява с повече от един мъжки. Лъвовете възпроизвеждат много добре в плен.

След бременност, траеща около три и половина месеца, лъвицата ражда средно по четири лъвчета, поне половината, от които обикновено не оцеляват. Ражда на усамотено място далеч от прайда в дупка на земята или в закътано от дървета или камъни място. Малките са слепи и безпомощни с видими петна по козината. В началото (до 6-7 месец) лъвчетата се хранят само с мляко, но скоро майката започва да им дава и полусмляна храна. Лъвицата се грижи за малките две години, като през втората половина от този период ги учи да ловуват.лъв 1lion7img_149991_637169_lлъв

Вълнистият папагал (Melopsittacus undulatus) е малък папагал, принадлежащ към триба на Платицерсини(Platycercini); понякога смятан за подсемейство на Platycercinae. Той е едиственият вид от австралийския родMelopsittacus и понякога e изолиран в самостоятелна триба — Melopsittacini, въпреки че вероятно е много свързан със земния папагал и неофемите.[2] Вълнистият папагал обитава по-сухата част на Австралия и е преживял последните пет милиона години в пустинната част на този континент.[3] Живее на ята в полупустинни и степни местности и предпочита участъци с редки дървета. Продължителността на живота му е около 15 години (в домашни условия при правилно хранене и подходящи грижи).

Диета

Продава се голямо разнообразие от храна за вълнисти папагали, но основна съставка в тези миксове трябва да е просото

Вълнисти папагали ядат плод

Вълнистите папагали в плен ядат основно сухи или покълнали семена, въпреки че в естествената си среда в Австралия ядат основно трева и семена. Диета само от семена не е адекватна за вълнисти папагали (както и за другите видове папагали).Ветеринарите препоръчват следните храни:

  • Зърнени култури : амарант, ечемик, лен, овес, див ориз.
  • Зеленина и / или плевели:
    • главно; броколи и / или лист от карфиол, листа от зеле, листа от глухарче, листа от горчица,марули.
    • рядко; листа от амарант, листа от цвекло,спанак и листа от ряпа. Всички тези разстения имат високо съдържание на оксалова киселина, която индуцира производството на калциев оксалат (кристали / камъни), чрез свързване на калций и други минерали в храни, които поемат. Това води до калциеви недостатъци и / или хипокалцемия в по-леки случаи. В по-тежки случаи засяга черния дроб и / или други вътрешни органи.
  • Плодове (без авокадо, което е отровно): всички видове ябълка, банан, всички ягодови сортове, всички цитрусови плодове, грозде, киви, манго, пъпеш, нектарина, папая, праскова, всички видове сливи, боровинки, нар, малини.
  • Зеленчуци (без неготвени картофи, неготвен лук както и без всички гъби): цвекло, броколи, карфиол, моркови, краставици, всички сортове зеле, свежи марули, домати, ряпа, тиквички.
  • Гранули специална формула за вълнисти папагали, за австралийски тревни папагали и / или малки папагали.

Благодарение на тези допълнителни хранителни вещества, папагалите избягват затлъстяването и липомите. Възрастните вълнисти папагали трудно свикват на нова диета, затова трябва от малки да им се предлага разнообразна храна. Папагалите (в частност вълнистите папагали) се учат на нови неща като подражават, възрастните папагали могат да се научат да ядат нова храна, като гледат друга птица да яде такава храна или като бъде поставена храната върху огледало.

Вълнистите папагали са растителноядни. Следователно цялата им диета трябва да е базирана на растения, в това число зеленчукови протеини. Сварените яйца са единственият подходящ животински протеин, подходящ е за мътещи и подрастващи птици, при смяна на перата или при възстановяващи процедури. Високи равнища на протеини (особено животински) не са здравословни за вълнисти папагали и други тревни папагали, живеещи в плен.

Алкохолавокадошоколадкофеин, продукти съдържащи лактоза (мляко), чесън,лук,магданоз са отровни за папагалите и не бива да се хранят с тях

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s